Medicijnen in het verkeer – Doornse Apotheek – Doorn

Doornse Apotheek

Doornse Apotheek

Zonnehuis 5 3941 RB Doorn Tel:0343-412300

Zorgmailadres voor voorschrijvers: doornseapotheek@zorgmail.nl

Welkom op de website van de Doornse Apotheek

VERHUIZING DOORNSE APOTHEEK:
De Doornse Apotheek is op 7 november 2022 verhuisd naar het Zonnehuis.
De locatie op de Kampweg blijft bestaan als servicepunt waar u medicijnen enkele werkdagen nadat u ze besteld heeft kunt afhalen. Klik hier voor meer informatie
Het servicepunt heeft andere openingstijden dan onze apotheek in het Zonnehuis:
Het servicepunt is geopend van 8.30-13.00 uur en van 14.00-17.00 uur.

WACHTTIJDEN:
Na ongeveer 16 uur is het vaak veel drukker dan op andere momenten van de dag. Houd hier s.v.p. rekening mee bij uw bezoek aan de apotheek. In het servicepunt is het tussen 14 en 15 uur het drukste.

VRAGEN STELLEN OF MEDICIJNEN BESTELLEN:
Stel uw vragen zoveel mogelijk via de menu optie "VRAGEN"!
Wij willen onze telefoonlijn zoveel mogelijk vrij houden voor diegenen die niet de mogelijkheid hebben om hun bestelling via internet te doen of hun vragen via de website te stellen. Deze vragen worden dagelijks verwerkt.
Let op met het versturen van privacygevoelige informatie; onze mailomgeving is beveiligd maar die van u waarschijnlijk niet. Gebruik daarom de menu optie "vragen" in plaats van zelf een mail te sturen.
Bestellingen van medicijnen kunt u ook via "vragen" doen, maar wij raden u aan om uw dossier te laten koppelen en de bestelling via app of website te doen.
Afhalen van medicijnen: zodra uw medicijnen voor u klaar liggen krijgt u automatisch een afhaalbericht indien uw 06 nummer of mailadres bij ons bekend is. Dit geldt zowel voor medicijnen die binnen aan de balie worden gehaald als voor medicijnen die in de afhaalautomaat worden gedaan. Wij raden daarom aan om pas naar de apotheek te komen nadat u een afhaalbericht hebt ontvangen.

AFHAALAUTOMAAT:
Via onze 24-uurs automaat kunt u buiten onze openingstijden uw medicijnen ophalen.
De automaat is de ideale manier om uw herhaalmedicatie veilig op te halen zonder persoonlijk contact en zonder in de wachtruimte tussen meerdere mensen te hoeven staan. U kunt zich online aanmelden door de link hierboven te volgen.

 

Medicijnen in het verkeer

Sommige medicijnen hebben bijwerkingen waardoor u minder goed kunt autorijden. U wordt er bijvoorbeeld suf van of gaat wazig zien. Op de verpakking of in de bijsluiter leest u of u met uw medicijn mag autorijden.

Sommige medicijnen hebben bijwerkingen die de rijvaardigheid beïnvloeden. U bent bijvoorbeeld onhandiger dan anders, reageert langzamer of ziet minder scherp. Het is dan gevaarlijk om aan het verkeer deel te nemen.

Als u een medicijn gebruikt dat de rijvaardigheid beïnvloedt, moet u niet alleen oppassen met autorijden. Ook aan werken met gevaarlijke machines, fietsen in druk verkeer en op ladders klimmen zijn risico’s verbonden.

Of u helemaal niet mag autorijden of werken met machines, of alleen een tijdje niet, hangt af van het medicijn en uw persoonlijke situatie. Bijvoorbeeld welke medicijnen u nog meer slikt.

Medicijnen die rijvaardigheid beïnvloeden

Medicijnen die invloed hebben op de rijvaardigheid zijn bijvoorbeeld:

  • slaapmiddelen en kalmerende middelen
  • sterke pijnstillers
  • medicijnen bij depressie
  • medicijnen bij allergie, hooikoorts en reisziekte
  • medicijnen bij epilepsie
  • medicijnen bij psychische stoornissen
  • medicijnen bij de ziekte van Parkinson
  • medicijnen bij ADHD

Vraagt u zich af of u wel of niet mag rijden met uw medicijn? Dit kunt u op een van de volgende manieren zien:

  • Er zit een gele sticker op de verpakking met de waarschuwing: ‘Dit geneesmiddel kan het reactievermogen verminderen’.
  • Op het etiket van het medicijndoosje staat dat het medicijn het reactievermogen kan verminderen.
  • In de bijsluiter van het medicijn staat onder het kopje ‘Rijvaardigheid en het gebruik van machines’ of er bijwerkingen zijn die de rijvaardigheid kunnen verminderen.

Wilt u het via internet opzoeken? Dan kunt u op de website Rijveiligmetmedicijnen.nl zien of u veilig kunt rijden met uw medicijn. Of zoek uw medicijn op deze website en bekijk de adviezen over rijvaardigheid onder het kopje: ‘Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?’

Twijfelt u of u met uw medicijn mag rijden? Vraag dan altijd uw arts of apotheker om advies. Doe dit ook als u meerdere medicijnen gebruikt die de rijvaardigheid beïnvloeden. Deze kunnen het effect versterken.

Advies rijvaardigheid hangt af van medicijn

Vraag bij een waarschuwing over rijvaardigheid altijd aan uw apotheker wat het advies is. Soms mag u een aantal uren niet rijden, soms mag u helemaal niet rijden. Dit komt doordat het ene medicijn alleen in het begin bijwerkingen veroorzaakt, het andere de hele periode dat u het gebruikt. Er zijn ook medicijnen die nog doorwerken nadat u al gestopt bent. U mag dan niet meteen na het stoppen weer gaan autorijden.

Gebruikt u medicijnen die de rijvaardigheid beïnvloeden en wilt u wel graag autorijden? Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) beoordeelt of u hiertoe in staat bent. Vul hiervoor eerst een ‘Gezondheidsverklaring’ in met gegevens over uw gezondheid en uw medicijngebruik. Dit kunt u bijvoorbeeld zelf doen wanneer u twijfelt aan uw rijgeschiktheid. Soms vraagt het CBR vanzelf om een Gezondheidsverklaring. Bijvoorbeeld als u rijexamen gaat doen of als u uw rijbewijs wilt vernieuwen en ouder bent dan 75 jaar.

Als het CBR vindt dat u lichamelijk en geestelijk in staat bent om auto te rijden, krijgt u een ‘Verklaring van rijgeschiktheid’. Het kan zijn dat een specialist u eerst moet keuren, of dat u een rijtest moet afleggen.

Ziekten die rijvaardigheid beïnvloeden

Er zijn ook ziekten waarmee u niet zomaar mag autorijden. Bijvoorbeeld epilepsie, diabetes, de ziekte van Parkinson en bepaalde psychiatrische aandoeningen. De medicijnen die u gebruikt bij zo’n ziekte hebben vaak ook weer invloed op de rijvaardigheid. Meld in zo’n geval ook uw aandoening bij het CBR.

Strafbaar bij verminderde rijvaardigheid

U bent strafbaar als u een voertuig bestuurt wanneer uw rijvaardigheid is verminderd door een medicijn. Dat geldt voor automobilisten, motorrijders, bromfietsers en fietsers. Als u in dat geval een ongeluk veroorzaakt, bent u aansprakelijk. Ook kan het zijn dat de verzekering de kosten van het ongeluk niet vergoedt. Meer informatie vindt u op de website Rijveiligmetmedicijnen.nl.

Gebruikt u medicijnen die de rijvaardigheid beïnvloeden, maar mag u wel rijden? Of mag u weer beginnen met autorijden? Wees dan extra alert:

  • Stap alleen in de auto als u geen last heeft van bijwerkingen.
  • Drink geen alcohol als u gaat rijden, ook niet 1 glaasje. Daar wordt u extra suf van.
  • Neem een passagier mee. Een ander kan beter beoordelen of u met wisselende snelheden rijdt, slingert of geïrriteerd reageert op andere weggebruikers.
  • Ga uitgerust op weg. Neem na elke 2 uur rijden een kwartier pauze.
  • Rijd bij voorkeur niet ’s nachts of bij slecht weer.

Bron: apotheek.nl